Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ: ΝΕΜΕΣΙΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ



Απ' ότι φαίνεται η υπόθεση των απολυμένων της ΒΦΛ 
αρχίζει να βρίσκει το δρόμο της δικαίωσης, 
αφού το χθεσινό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση 
υπέρ δύο απολυμένων, διατάσσοντας
 ταυτόχρονα καταβολή μισθών υπερημερίας.




Εκδόθηκε η πρώτη απόφαση για δίκη 
που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2017.
"Άκυρες και καταχρηστικές" οι απολύσεις, "Προσχηματικές" οι μηνύσεις της εταιρίας.


Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 έγινε γνωστή η έκδοση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας απόφασης που αφορούσε σε αγωγή δύο απολυμένων των Λιπασμάτων κατά της εργοδότριας εταιρίας Ελληνικά Χημικά και Λιπάσματα ΕΛΦΕ ΑΕ (συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη), μια απόφαση που μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει ως «άκυρες και καταχρηστικές» τις απολύσεις που έγιναν με πρόσχημα ποινικές μηνύσεις και διατάσσει την εταιρία να καταβάλλει μισθούς υπερημερίας από την ημέρα της απόλυσης μέχρι την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης, αλλά και αποζημίωση για ηθική βλάβη, ποσό που «μεταφράζεται» σε περίπου 25.000 ευρώ συνολικά και για τους δύο πρώην εργαζόμενους της.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται αντίστοιχες αποφάσεις για τους υπόλοιπους παρανόμως απολυμένους.




2 σχόλια:

  1. 1 “ΒΦΛ και Εγκατάλειψις των κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου εις το οικονομικόν των όριον ή πισώπλατη μαχαιριά κατά του Μακεδονικού Ελληνισμού.”
    Ιωάννης Αθανασίου Τίγκας Δρ. Χημικός Μηχανικός & Μηχανικός Εξορύξεως Πετρελαίου

    Το πρόβλημα του Πρίνου και των λιγνιτών της Πτολεμαΐδος είναι πρόβλημα της Μακεδονίας. Είναι ύποπτη η σιωπή εις το αναπάντητον ερώτημα, εάν η πιθανή διακοπή της λειτουργίας των κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου στοχεύει εις την διάλυσιν της βιομηχανικής ζώνης της Καβάλας αποτελούσα δεύτερη πισώπλατη μαχαιριά εις τον Μακεδονικόν Ελληνισμόν με στόχον την μαζικήν ανεργίαν, ώστε να αναγκασθούμε να εγκαταλείψουμε τας πατρογονικάς μας εστίας. Τον Αύγουστον του 2020 εις το άρθρον μου εις την εφημερίδα Χρόνος της Κοζάνης δια τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδος έθεσα το παραμένον αναπάντητον ερώτημα “Απολιγντοποίησις ή πισώπλατη μαχαιριά εις τον Μακεδονικόν Ελληνισμόν;” (https://xronos-kozanis.gr/apoligntopoiisis-i-pisoplati-machairia-eis-ton-makedonikon-ellinismon-simeioma-toy-ioannoy-ath-tigka-dr-michanikoy-exoryxeos-petrelaioy-kai-chimikoy-michanikoy/)
    Η βιωσιμότης των λιγνιτωρυχείων μας, της βιομηχανικης ζωνης της Θεσσαλονικης & της ΒΦΛ είναι συνυφασμένη με την των κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου δια της παραγωγής Υδρογόνου(Η2) εκ των λιγνιτών και των βιομηχανικών ζωνών Καβάλας και Θεσσαλονίκης με εναπόθεσιν του συμπαραγόμενου CO2 δια Διευρυμένην Ανάκτησιν Πετρελαίου (ΔΑΠ) δια CO2 εις τον Πρίνο που θα αναζωογονήσει την παραγωγήν του.
    Αγνοείται η επιλογή μιας μακροχρονίου λύσεως του προβλήματος του Πρίνου, μια συνολική λύσις βάσει της προτεινομένης επιλογής της παραγωγής Η2 εκ των λιγνιτών και των βιομηχανικών ζωνών Καβάλας και Θεσσαλονίκης με εναπόθεσιν του συμπαραγόμενου CO2 δια ΔΑΠ δια CO2 εις τα κοιτάσματα του Πρίνου που θα αναζωογονήσει την παραγωγήν των. Το τμήμα του αερίου συνθέσεως ΝΗ3 μονάδων παραγωγής Αμμωνίας, όπως της ΒΦΛ, θεωρείται μονάδα παραγωγής Η2 με συμπαραγωγήν CO2. Ας κατανοήσουν οι συνδικαλισταί οι διακατεχόμενοι υπό του συντεχνιακού πνεύματος ακρατήτου ατομισμού, ότι κοινή είναι η μοίρα των βιομηχανικών ζωνών της Μακεδονίας, των σημαντικοτέρων βιομηχανικών ζωνών της Ελλάδος και κοινή είναι η μοίρα των εργαζομένων των.
    Εάν η ΑΟΖ των 2 Ελληνικών κρατών (Κύπρος & Ελλάς) βάσει του χάρτου της Σεβίλλης υπό της ΕΕ εγκαταλειφθεί, η ενεργειακή μας αυτοδυναμία και η οικονομική ανάκαμψις θα είναι αδύνατη και κλάδοι μηχανικών, γεωεπιστημονων και όλα τα συναφή επαγγέλματα θα καταδικαστούν εις ισόβιον ανεργίαν. Ανεργίαν δια την οποία οι συνδικαλισταί αδιαφορούν.
    Προαπαιτείται κοινή συνολική λύσις δια τα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου την ΒΦΛ, τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδος και την βιομηχανική ζώνην της Θεσσαλονίκης. Επίσης, κοινή είναι η μοίρα των βιομηχανικών ζωνών της Μακεδονίας, των σημαντικοτέρων βιομηχανικών ζωνών της Ελλάδος και κοινή είναι η μοίρα των εργαζομένων των. Ἠ θα σωθούν όλοι οι εργαζόμενοι ή δεν θα σωθεί κανείς. Άρα, το πρόβλημα του Πρίνου ξεκάθαρα δεν είναι μεμονωμένον και δεν είναι μια προσπάθεια μειώσεως του λειτουργικού κόστους μέσω απολύσεων.!!! Τέλος, ποία είναι τα άλλα αμεσότερα υλοποιήσιμα και με μικρότερον κόστος έργα εις τα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου;
    Η οποιαδήποτε χρηματοδότησις υπό του Ελληνικού λαού των ενεργειακών έργων πρέπει να μετοχοποιείται με συμμετοχήν εις τα διοικητικά συμβούλια αναλόγως προς το ποσοστόν των μετόχων και με δικαίωμα ψήφου, πράγμα που έπρεπε να είχε γίνει με τις τράπεζες, τις αερογραμμές κλπ. Φυσικά, εξαιρούνται αι αποζημιώσεις ως αντιστάθμισμα των ζημιών εκ των περιοριστικών μέτρων λόγω της επιδημίας. Τα 2 Ελληνικά κράτη έχουν το θλιβερόν προνόμιο να είναι από τα ελάχιστα κράτη που δεν έχουν εθνική εταιρεία πετρελαίου συμμετέχουσα εις τας αξιοποιήσεις κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
    Η απολιγντοποίησις έχει ως πρόσχημα τα περιβαλλοντολογικά. Το ερώτημα είναι τι θα αντικαταστήσει τους λιγνίτας; Εισαγόμενον φυσικόν αέριον από εχθρικάς χώρας όπως η τουρκία και το αζερμπαϊτζάν με δυνατότητα διακοπής του και πλήρους παραλύσεως μας εν ειρήνη ή εν πολέμω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2 “ΒΦΛ και Εγκατάλειψις των κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου εις το οικονομικόν των όριον ή πισώπλατη μαχαιριά κατά του Μακεδονικού Ελληνισμού.”
    Ιωάννης Αθανασίου Τίγκας Δρ. Χημικός Μηχανικός & Μηχανικός Εξορύξεως Πετρελαίου
    Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου ευρίσκονται περί το οικονομικόν των όριον και εάν δεν ληφθούν δραστικά μετρά υψηλής προηγμένης τεχνολογίας αναγκαστικά συντόμως θα παύσει η λειτουργιά των και θα εγκαταλειφθούν. Μετά την εγκατάλειψη του Πρίνου και της σχετικής υποδομής η επανεκκίνηση της εξορύξεως υδρογονανθράκων θα απαιτεί πολύ υψηλότερα βεβαιωμένα αποθέματα δια την αποπληρωμή νέων εγκαταστάσεων και θα έχει χαθεί η υπάρχουσα τεχνογνωσία. Αυτός είναι ο λόγος που πάσει θυσία δεν πρέπει να χαθεί ο Πρίνος.
    Δυο είναι αι επιλογαί:
    1. Η εξερεύνησις δια την ανακάλυψιν νέων κοιτασμάτων εις την Ελληνικήν ΑΟΖ πέραν των 6(!) μιλίων και συνεπώς κήρυξις χωρικών υδάτων 12 μιλίων και ΑΟΖ των 2 Ελληνικών κρατών βάσει του εκπονηθέντος υπό της ΕΕ χάρτου της Σεβίλλης.
    2. Η επιλογή υψηλής προηγμένης τεχνολογίας, η συνδυάζουσα εναπόθεσιν CO2 εις τα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου και Δ.Α.Π. δια CO2 & επανέγχυσις του συμπαραγομένου H2S εις τα κοιτάσματα του Πρίνου δια Δ.Α.Π.
    Πλανάται διάχυτον το ερώτημα, εάν η δια παντός μέσου αποφυγή της Ελληνικής ενεργειακής αυτοδυναμίας όπως διεμορφώθει με πολιτική δεκαετιών, έχει στόχον την αποφυγήν της εδραιώσεως της πλήρους εθνικής μας ανεξαρτησίας;
    Το ερώτημα είναι εάν αμφότερα τα της Πτολεμαΐδος και τον Πρίνου στοχεύουν εις μαζικήν ανεργίαν αποτελούντα ύπουλη γενοκτονία του γηγενούς Μακεδονικού Ελληνισμού μέχρι να περιέλθουμε εις οικονομική απόγνωσιν, ώστε να εγκαταλείψουμε τας πατρογονικάς εστίας μας τερματίζοντας την συνεχήν και αδιάκοπον παρουσίαν μας χιλιετηρίδων ως η συντριπτική συμπαγής πλειοψηφία εις την Μακεδονίαν προς εφαρμογήν της προδοσίας της Μακεδονίας των ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα & Κοτζία, τήν προετοιμάζουσα τον δρόμον δια την παράδοσιν της Κύπρου και των Ελληνικών ΑΟΖ εις την τουρκία. Με τον συμπαγή Ελληνικόν πληθυσμόν της Μακεδονίας είναι αδύνατη η εφαρμογή της προδοσίας με αλλαγή συνόρων και δια αυτόν τον λόγον θέλουν να μας εκδιώξουν από τας πατρογονικάς μας εστίας;
    Οι Έλληνες πολιτικοί και ιδίως οι Μακεδόνες βουλευταί έχουν καθήκον τον άμεσον τερματισμόν της προδοσίας της Μακεδονίας, δηλαδή των εγκλημάτων της παραχαράξεως της ιστορικής αληθείας και της πλαστογραφίας της εθνικής ταυτότητος του Μακεδονικού Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή